Slider

(Video) 'Aku muntah hitam 3 kali non-stop!' - Wanita alami keracunan makanan selepas makan oyster viral RM6 di PJ



Tiram atau oyster kini dilihat menjadi makanan pilihan ramai. Tidak dapat dipastikan sama ada mengikut trending atau selera masing-masing. 


Di laman TikTok, tiram menjadi tumpuan penggemar makanan laut, apatah lagi bila ada TikTokers membuat review di kedai-kedai tersebut. 


Review dari seorang influencer di TikTok mengenai sebuah kedai makanan laut di Petaling Jaya ini sememangnya menjadi tarikan orang ramai dan kedai berkenaan mula menerima ramai pelanggan. selepas video review itu tular.


Bukan hanya kerana saiz tiram yang besar, malahan harga yang dikenakan juga dianggap tidak masuk akal (murah) membuatkan orang ramai sanggup beratur panjang di kedai tersebut.


@notmytypeatall Just my opinion, tak semua benda viral tu sedap and please look at the oysters colour. I went there last night and at 2AM aku MUNTAH HITAM 3 KALI NON STOP! Oyster dia buat aku mual bila teringat. Tak fresh 😷and hygiene kedai 👎🏻 Oyster RM6 sekeping tapi thank you next! #oystermurahpj #medanselera223 #viralfood #oystermurah #sorry #pov #fyp ♬ Oh no, oh no, oh no, no no - Hip Hop


Namun yang indah hanya sementara. Di sebalik kisah tiram viral ini, seorang pengguna TikTok, @notmytypeatail mendakwa dia mengalami keracunan makanan selepas makan tiram di kedai itu.


“Video ni bukan untuk menutup periuk nasi seseorang atau sesebuah kedai. Ini bukan good review, ini melibatkan nyawa. RM6 sangat tidak berbaloi dengan harga sakit yang ditanggung.


“I muntah hitam likat yang ada lumpur 3 kali. I tak sangka disebabkan oyster ni menyebabkan I food poisoning.


“I share supaya tak ada orang yang kena. For those yang buat review makanan, sila beritahu dengan jujur dan owner kedai tu, ok dah harga RM6 tapi kualiti dan kebersihan kedai kenalah jaga,” katanya.


@notmytypeatall Benda dah hype, kita nak cuba lah. Sekali mendapat😩 I cuma nak share apa yang terjadi dekat i, so orang lain tak terkena. Day 3 i masih SAKIT PERUT & LIDAH HILANG DERIA RASA. RM6 dengan sakit yang kita dapat NOT WORTH IT. Hidup kena jujur🙏🏼 Just sharing❤️ #oystermurah #medanselera223pj #medanselera223 #foodreview #fyp ♬ original sound - notmytypeatall


Difahamkan, dia juga telah membuat aduan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengambil tindakan lanjut. 






Susulan dari pendedahan #notmytypeatail, tampil beberapa individu yang turut mendakwa mereka mengalami keracunan makanan selepas berkunjung ke kedai yang sama. 




Sehingga kini, tiada kenyataan rasmi mengenai hal berkenaan daripada TikTokers berkenaan mahupun pemilik kedai tersebut.


Sumber: TikTok notmytypeatall

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo