Slider

'Dah 11 tahun tak diberi bonus' - Cuepacs minta Kerajaan Ismail Sabri beri bonus sebulan gaji kepada penjawat awamMenjelang Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan di Parlimen pada 7 Oktober ini, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam Malaysia (CUEPACS) menggesa kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus kepada penjawat awam. 


Presiden Cuepacs, Datuk Adnat Mat berkata, pihaknya sangat berharap kerajaan dapat mempertimbangkan bonus minimum sekurang-kurangnya sebulan gaji memandangkan penjawat awam kini berdepan dengan krisis kenaikan harga barang makanan. 


Walaupun kerajaan sudah mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) baru-baru ini, tetapi Cuepacs merayu agar kerajaan memberi bonus kerana sudah 11 tahun penjawat awam tidak diberikan bonus. 


"Kami sudah melaksanakan tugas sebaik mungkin dari segi penyampaian perkhidmatan kepada rakyat termasuk ketika 9 Mei 2018 (pilihan raya) dan 1 Februari 2020 (pertukaran kerajaan).


"Kami terus kekal memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat dan negara.


"Malah, kami menjadi orang hadapan dalam menghadapi pandemik Covid-19 dan bencana alam, selain menjaga ketenteraman negara ini, jadi kami harap kerajaan pertimbangkan pemberian bonus walaupun BKK sudah diumumkan," katanya 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo