Slider

'Kalau nak kahwin tapi duit tak berapa nak ada, buat doa selamat je dah cukup dik' - Pasangan pengantin didakwa tak bayar katerer RM26,000



Seorang wanita meluahkan rasa kesalnya terhadap sepasang suami isteri yang didakwa tidak melunaskan bayaran perkhidmatan katering milik keluarga mertuanya, walaupun sudah 10 bulan mendirikan rumah tangga. 


Menurut pengadu, pada awal perbincangan, mereka ada meminta bayaran pendahuluan dari pasangan itu beberapa kali. Tetapi pasangan berkenaan memberi alasan tidak dapat berbuat demikian, namun berjani akan melunaskan pembayaran penuh selepas habis majlis.


Dari maklumat yang dikongsikan, antara menu yang dipilih pasangan itu adalah seperti, dua ekor kambing golek, makanan untuk 1,850 tetamu, makanan beradab pengantin, dome set - 5 set, air minuman oren jenama F&N untuk 1,000 botol dan kesemua itu berjumlah RM26,000+. 




Selesai majlis raja sehari, pihak katering menerima pembayaran berbentuk cek. Malangnya, pihak bank tidak dapat menunaikan cek tersebut (cek tendang). Pasangan itu meminta diberikan tempoh selama dua bulan untuk menyelesaikan pembayaran. Tetapi sehingga ke hari ini, tiada satu sen yang diterima oleh pihak pengadu. 


Keculasan mereka membuatkan pengadu tiada pilihan dan terpaksa menularkan kes tersebut di media sosial untuk mendesak mereka melunaskan hutang sebanyak RM26,000. 


"Akak nak nasihat dik, korang kalau nak kahwin tapi duit tak berapa nak ada, buat mihun goreng dan doa selamat je dah cukup dik. Nak lagi jimat, buat je kenduri tu selepas Subuh. Tak payah nak menu beriya noh bersusun dari Perak sampai ke Johor. 


"Makeup kau tepek je bedak nyonya tu. Lipstik pinjam jiran sebelah. Kerusi sanding kau ambil je kerusi rumah mak kau. Ini menu bukan main mewah uols! Tak nak kalah, siap minta tolong belikan F&N Fanta botol untuk bagi tetamu. Hujung-hujung dia bagi cek tendang. 


"Kita ni bukan tak minta deposit, dah minta.. sampai sehari majlis dah minta depo. Tapi tak ada, sebab fikirkan kesian esok diorang tak ada makanan dan dah janji nak bayar full selepas majlis. Kita proceed saja sebab orang kampung dan ada bau-bau bacang sikit. 


"Sebelum ini pun mostly penduduk Kampung Selabak baik tau, tak pernah tak bayar katering. Dia ni je entah sesat mana, tak reti membayar. 


"Minta tempoh dua bulan nak bayar selepas kantoi bagi cek tendang. Tapi dah nak masuk bulan 10, masih sendu ya. Siap ugut kalau viral, tak nak bayar. Eh kau pahal? Siapa hutang siapa?" kata pengadu. 




Difahamkan, ada beberapa lagi individu yang turut menjadi mangsa penipuan pasangan terbabit. Pihak pengadu telah membuat laporan polis dan akan memfailkan tindakan undang-undang bagi menuntut hak mereka. 


Sumber: Facebook Komuniti Kuantan

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo