Slider

'Kita bagi dia bisnes Servis2Go' - Cara Caprice bantu rider GrabFood yang dianiaya pelanggan, dipuji netizenBaru-baru ini seorang penghantar makanan, Grab Food, digantung kerja dan gaji kerana terbabit dalam video viral di mana dirinya dimarahi oleh kakitangan Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (MUST). 


Meskipun dalam kejadian itu Mohd Yusof tidak bersalah, dia telah dikenakan tindakan drastik dan kini hanya melakukan kerja-kerja menyelenggara motosikal secara kecil-kecilan, sekadar cukup untuk menyara perbelanjaan keluarganya. 


Baca: (Video) 'Kau nak hilang kerja? Guna otak!' - Rider Grab digantung kerja selepas dimarahi staff MUST kerana lambat hantar pesanan


Tatkala para pemimpin politik sedang sibuk dengan urusan kepartian, nasib rakyat marhaen sebegini amat jarang sekali didengari. Disebabkan itu, selebrti Caprice atau nama sebenar Ariz Ramli, sanggup turun padang mengambil insiatifnya sendiri untuk membantu Mohd Yusof. 


Mengetahui anak muda itu mempunyai kemahiran dalam menyelenggara motosikal, Caprice telah membuat satu aplikasi khas yang dinamakan sebagai Servis2Go, bagi memudahkan orang ramai yang memerlukan perkhidmatan itu untuk menghubunginya. 


"Cap ada buat satu branding for you, iaitu Servis2Go. Cap nak bantu Yusof bangkit balik. Kita akan war-warkan (aplikasi Servis2Go) di media sosial. 


"Ini bisnes baru awak, servis motor on the go. Siapa-siapa yang ada masalah motosikal (tayar pancit, bearing pecah, servis minyak hitam d, WhatsApp je Abang Yusof, team-team Abang Yusof di seluruh Malaysia akan bantu untuk servis," katanya. 


Selain itu, Caprice juga akan membuat baju khas dan box motor untuk menampakkan lagi perkhidmatan Servis2Go itu lebih profesional. 


Mohd Yusof yang kelihatan sebak dan speechless itu, menerima bantuan tersebut dan berharap dirinya dapat mengusahakan perniagaan barunya itu dengan lancar. Sementara itu, netizen memuji tindakan pantas Caprice bukan sahaja memberi bantuan tetapi juga memberi 'joran' kepada Mohd Yusof untuk terus memulakan perniagaannya sendiri. 


"Yes! Bagi joran, bukan bagi ikan semata-mata. InshaAllah boleh bangkit!" kata Momento Duo. 


"Rezeki tak pernah salah alamat! Hilang satu, Allah ganti berganda. Semoga dipermudahkan urusan," kata Faten. 


"Bijak Cap wujudkan bisnes servis macam ni. Betul nikmat Allah, dalam rezeki kita ada rezeki orang lain. Tahniah! Tahniah! Semoga Allah terus memberkati usaha anda dan abang rider," kata Fizie Nasir. 
Sumber: Instagram Caprice

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo