Slider

Ramai orang pencen kembali bekerja sebab gagal urus kewangan diriKebiasaannya mereka yang telah bersara dari mana-mana perkhidmatan, mengambil peluang untuk menikmati hari tua dengan simpanan yang mencukupi. Tetapi pada hari ini, muncul pula trend pesara kembali bekerja bagi menampung simpanan di hari tua. Perkara itu berlaku disebab kegagalan mereka menguruskan kewangan ketika masih bekerja. 


Pensyarah Kanan Bahagian Ekonomi Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Abdul Rais Abdul Latiff berkata, trend itu dilihat semakin membimbangkan kerana ia akan membebani masyarakat pada masa akan datang. 


Jelas beliau, golongan itu sepatutnya menikmati hari tua bersama dengan keluarga, bukannya mengerah keringat serta membanting tulang. 


Menurut kajian, bagi meneruskan kelangsungan hidup, seramai 1.2 juta pekerja dan pesara swasta berumur antara 55 hingga 64 tahun kini masih bekerja dan sebahagian mereka terpaksa kembali bekerja dengan melakukan pelbagai tugas. 


Selain kos sara hidup meningkat, kekurangan dana persaraan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) selepas banyak dihabiskan melalui pelbagai skim pengeluaran khas menjadi punca utama golongan pesara kembali bekerja. 


Sumber: Kosmo Online

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo