Slider

(Video) 'You kena insert kat dalam Cik Bunga' - Influencer promote serum ketatkan vagina dikecam netizen, gesa KKM siasat produk itu



Pakar kesihatan selalu menasihatkan golongan wanita tidak memasukkan sebarang bahan atau benda yang tidak sepatutnya ke dalam alat sulit bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari. 


Nasihat itu dibuat berikutan ada segelintir peniaga yang tidak bertanggungjawab membuat tuntutan tidak berasas kononnya produk mereka berkesan meskipun diragui kesahihan tuntutan itu. 


Baru-baru ini, seorang bekas peserta Dewi Remaja 2018 yang juga influencer, Sharifah Eleen, dikecam netizen kerana didakwa mempromosi produk serum mengetatkan miss v. 


"Sapu dekat Cik Bunga awak sayang. Ini cara nak pakai dia, you dah tekan pam, you kena insert kat dalam macam tu. And then you lepaskan serum itu, kemudian you keluarkan. 


"Okay, you pakai sebelum nak tidur sahaja. Sebelum tidur tu, dia (serum) akan bekerja. Masa tidur, you akan nampak effect dia best sangat," katanya. 



Majoriti netizen 'menyirap' dengan video tersebut dan menganggap produk yang dijualnya itu mengarut serta menggesa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyiasat produk itu.


"Untuk wangi ke untuk ketat? Wangi makan/minum buah je la, ketat buat kagel. Menyirap pula tengok orang b**** macam ni," kata Piya Sofea. 


"Aiyoo, I don't have ****** tetapi I pernah baca sebelum ini, jangan sewenang-wenangnya letak liquids dalam tu sebab takut ada infection nanti. Serum? More like seram!" kata Ceddy. 


"Nak ketatkan, gantikan benda itu dengan gam gajah. Thanks me later," kata Z. 


"KKM tolong siasat produk keluaran ni, dah lain amcam je bunyi. Boleh rosakkan dara seseorang sekiranya menggunakan produk-produk yang tidak diluluskan. Ambil tindakan tegas ke atas founder sekiranya produk ini boleh menyebabkan kesan memudaratkan jangka masa panjang nanti," kata Adrien. 


Sementara itu, menurut penjelasan Dr Wanshare yang pernah tular sebelum ini berkata, wanita tidak memerlukan feminin wash untuk mengekalkan kesihatan miss v. Ini kerana miss v wanita sememangnya bersih. 


"Bukan bermaksud bersih dari segi tiada kuman, maksudnya bersih dari segi tiada kuman yang boleh merosakkan dan menghasilkan penyakit. 


Ikuti penjelasannya dalam video di bawah:



Sumber: Twitter @IbuPeri_

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo