Slider

'Disebabkan fitnah korang, kitorang tak dapat berniaga!' - Peniaga bengang program Muda Mudi Weekend Festival difitnah



Tular di media sosial video menunjukkan aksi penonton menari terkinja-kinja ketika persembahan muzik dianjurkan di dataran berhampiran Masjid Zahir di Alor Setar, Kedah pada Sabtu lalu.


Persembahan muzik itu yang merupakan sebahagian dari program penutup Muda Mudi Weekend Festival mengundang pelbagai reaksi negatif orang ramai dan mempertikaikan mengapa pihak berkuasa tempatan (PBT) memberi kebenaran untuk program seperti itu berdekatan dengan Masjid Zahir dan pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHAEIK). 


Susulan itu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengeluarkan arahan melarang penganjuran sebarang aktiviti hiburan yang boleh mencetuskan kelakuan di luar tatasusila di kalangan pengunjung, di seluruh negeri itu berkuatkuasa serta-merta.


@matdutt85 #allahuakbar #masjidzahir #fyp #islamic_video #foryoupage #fypシ #viralvideo ♬ original sound - Firdaus85


Pihak penganjur festival itu juga akan dipanggil untuk memberi penjelasan berhubung insiden tersebut. Penganjur juga tidak dibenarkan meneruskan penganjuran festival yang seterusnya di Sungai Petani. 


Difahamkan, program itu pada awalnya berjalan dengan baik. Tetapi di hujung konsert, segelintir penonton mula melompat dan menari. Keadaan berlaku tidak sampai seminit dan pihak berkuasa segera mengarahkan kumpulan itu menghentikan persembahan bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk. 


Malangnya, insiden itu sempat dirakam pengunjung dan ditularkan di media sosial. 


'PUAS HATI KORANGLAH KAN? SEMUA TAK DAPAT BERNIAGA DISEBABKAN FITNAH KORANG!'


Tindakan kerajaan negeri mengarahkan penganjuran festival itu dihentikan, mengundang rasa kecewa para peniaga yang terbabit dalam festival berkenaan. 


Salah seorang peniaga terbabit yang hanya dikenali sebagai Topanesta di Twitter berkata, dia berterima kasih kepada individu yang menyebarkan fitnah tersebut sehingga menyebabkan hasrat mereka berniaga dalam festival itu di penganjuran seterusnya, terbatal. 


"Aku nak ucapkan terima kasih kepada yang dah fitnah event Muda Mudi Weekend Festival, Balai Seni, Alor Setar Sabtu lepas. Yang fitnah konsert diorang buat time maghrib, fitnah konsert depan masjid, fitnah yang mosh mabuk hisap dadah. Terima kasih! Sebab korang event kat Kedah semua cancel. 


"Puas hati koranglah kan? Kitorang yang meniaga dekat event ni, semua tak dapat meniaga disebabkan fitnah korang tu. Lagi-lagi puak yang mempolitikkan benda ni. Dua ucapan dari aku, terima kasih dan kepala but**!


"Jangan kata aku, ramai lagi vendor-vendor yang cari makan dekat event ni semua terkesan tak boleh nak berniaga. Puas hati korang??? 


"Macam-macam benda baik untuk anak muda dekat event ni. Tu vendor tu semua budak-budak muda yang berniaga. Record video crowd tengah mosh, fitnah konsert time maghrib, fitnah konsert depan masjid. Kepala bapaklah. 




"Malam pertama event joe purevibration siap ajak crowd bersajak tajuk merdeka, tak nak pula record dan viralkan. 10 tahun dah aku meniaga kat event, tak pernah lagi time azan stage berbunyi. Pergilah kat mana-mana negeri pun, apa-apa event sekali pun," katanya. 


Sementara itu, netizen bersimpati dengan nasib menimpa para peniaga yang terkesan. Dalam masa yang sama turut mempertikaikan tindakan Menteri Besar Kedah yang terlalu gopoh membuat keputusan untuk mengenakan larangan terhadap penganjur terbabit dari meneruskan festival itu. 




Sumber: Harian Metro, Twitter Topanesta

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo