Slider

Agong titah tubuh kerajaan perpaduan, Anwar tiada masalah tetapi Muhyiddin tak setujuSelesai menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, di Istana Negara petang tadi, Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Anwar Ibrahim memaklumkan, siapa yang menjadi Perdana Menteri ke-10 masih belum ditentukan. 


Dan disebabkan itu, Yang di-Pertuan Agong memberikan tempoh masa (tidak ditetapkan) untuk perbincangan lanjut dijalankan sebelum kerajaan baharu ditubuhkan. 


Yang di-Pertuan Agong sebelum itu ada menitahkan supaya PH dan PN membentuk kerajaan perpaduan. Malangnya, Pengerusi PN, Muhyiddin Yassin tidak mahu bekerjasama dengan PH kerana titah itu bertentangan dengan pendirian PN. 


Ketika diminta menandatangani satu dokumen, Muhyiddin menyatakan beliau tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. 


Selain itu, Muhyiddin menunjukkan bukti bahawa PN sememangnya ada menghantar surat akuan berkanun (SD) yang mencukupi untuk dirinya dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10, semalam, lebih awal dari PH. 


Menurutnya, dokumen 115 SD itu dihantar melalui emel kepada Istana Negara. Bagaimanapun hari ini beliau dimaklumkan bahawa PN juga tidak mendapat majoriti yang mencukupi. 


"Saya tidak tahu apakah sebab di sebalik itu, tapi buktinya ada di sini," katanya. Sedangkan sejak dari semalam, kepimpinan Barisan Nasional (BN) menegaskan mana-mana Ahli Parlimen BN yang menandatangani SD menyokong pencalonan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri ke-10 adalah terbatal dan perbuatan itu juga melanggar ketetapan parti serta boleh dikenakan tindakan. 


Sementara itu, Anwar memaklumkan, beliau tiada masalah untuk membentuk kerajaan perpaduan seperti dicadang oleh Yang di-Pertuan Agong yang mahukan kerajaan sedemikian sejak dari dulu. Namun, Muhyiddin dan Ismail Sabri Yaakob ketika itu tidak bersetuju.Sumber: Harian Metro, MalaysiaKini, Astro Awani, Sinar Harian

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo