Slider

Anwar dijadualkan menghadap Yang di-Pertuan Agong pada jam 2 petang iniKemelut pembentukan kerajaan persekutuan baharu bakal ditamatkan dengan pelantikan Perdana Menteri baharu yang akan diumumkan beberapa jam lagi. 


Menurut laporan Berita Harian, beberapa Ahli Parlimen dari Barisan Nasional (BN) dikatakan telah bertemu dengan kepimpinan Pakatan Harapan (PH) di Ibu Pejabat UMNO di Menara Dato Onn pagi ini. 


Pertemuan itu dipercayai bagi memuktamadkan kerjasama di antara dua gabungan itu di mana Ahli Parlimen BN akan menandatangani akuan bersumpah untuk menyokong PH membentuk Kerajaan Persekutuan baharu. 


Difahamkan, pembentukan kerajaan baharu itu akan menggabungkan 82 kerusi yang dimenangi PH bersama 26 wakil dari BN, diikuti 3 wakil dari Warisan dan dua dari Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat dan Parti Bangsa Malaysia. 


Dalam pertemuan pemimpin PH dan BN di Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur semalam, beberapa pemimpin BN menegaskan mereka enggan bekerjasama dengan PH kerana tidak menggemari DAP. 


Bagaimanapun, Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi berkata, 26 daripada 30 Ahli Parlimennya akan menyokong keputusan Dewan Tertinggi BN untuk bergabung dengan mana-mana parti bagi membentuk kerajaan persekutuan. 


Anwar dijadualkan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah RiĆ”yatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada jam 2 petang ini. 


Sumber: Berita Harian

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo