Slider

Cuepacs cadang parti politik masukkan gaji minimum penjawat awam RM1,800 dalam manifestoKongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan agar mana-mana parti politik menambah 'janji' pemberian kadar gaji minimum penjawat awam sebanyak RM1,800 sebulan dalam manifesto masing-masing. 


Presiden Cuepacs, Adnan Mat berkata, cadangan itu dibuat bersempena dengan pengumuman manifesto parti-parti politik di luar sana. Tetapi setakat ini, belum ada mana-mana parti yang berani menyahut saranan tersebut. 


"Kami sebenarnya tak perlu tunggu mana-mana manifesto, tetapi apa yang penting kami mahu gaji ini dinaikkan kerana kos sara hiudp semakin meningkat pada masa sama gaji ketika ini tidak selesa. 


"Tidak cukup untuk membeli rumah, kereta, makan minum, kesihatan dan pelajaran, lima elemen utama ini hendaklah ada dalam gaji minimum," katanya. 


19 Mac lalu, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kdar gaji minimum negara ditetapkan pada RM1,500 sebulan berkuat kuasa 1 Mei 2022. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo