Slider

GPS dititah menghadap Agong hari ini, lebih 50,000 rakyat Sarawak gesa GPS tolak kerjasama dengan PNWakil Gabungan Parti Sarawak (GPS) dilaporkan telah dititah untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al Mustafa Billal Shah hari ini. 


"Ya, saya boleh mengesahkan Seri Paduka Baginda menitahkan wakil GPS menghadapnya hari ini. Sebanyak lima wakil akan menghadap Tuanku," kata sumber memetik laporan dari MalaysiaKini. 


Antara pemimpin yang akan menghadap Agong adalah Richard Riot dari SUPP, Aaaron Ago Dagang dari PRS, Fadillah Yusof dan Alexander Nanta Linggi dari PBB. 


Sementara itu, lebih dari 50,000 pengguna media sosial di Sarawak telah menandatangani dua petisyen menggesa GPS terutama Ahli Parlimennya yang beragama Kristian menolak kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN). 


Rakyat Sarawak membantah gabungan GPS bersama PN gara-gara Pengerusinya, Muhyiddin Yassin, mengeluarkan kenyataan bahawa wujudnya agenda mengkristiankan Malaysia yang dibiayai oleh Pakatan Harapan (PH), berketika berkempen di PRU15 lalu. 


Muhyiddin bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan menjelaskan kenyataannya telah diambil di luar konteks. 


"Kami rakyat Sarawak berharap GPS tidak bekerjasama dengan PAS untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas PRU15. 


"Malaysia adalah negara berbilang kaum dan agama, kami menghormati Islam adalah agama rasmi di Semenanjung Malaysia," kata John Lim, individu yang membuat petisyen berkenaan.
Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri Ba'Kelalan, Baru Bian menggesa GPS menolak kerjasama dengan PN dan parti komponennya, Pas yang didakwa sebagai pentaksub perkauman. 


Bekas ketua PKR Sarawak itu juga menegaskan keharmonian yang wujud dalam masyarakat berbilang kaum dan agama di Sarawak perlu dikekalkan. 


none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo