Slider

Ilmuwan beri gambaran bentuk badan manusia pada tahun 3,000 akan berubah & otaknya mengecilSekumpulan ilmuwan di Toll Free Forwarding memberi gambaran bentuk tubuh manusia yang diramal akan mengalami perubahan drastik pada tahun 3,000. 


Gambaran manusia yang diberi nama Mindy ini telah dilakar oleh para ilmuan berkenaan menggunakan teknologi 3D. 


Berdasarkan gambar, bentuk tubuh badan manusia pada tahun itu menampakkan bahagian leher lebih tebal, punggung membongkok dan otak menjadi lebih kecil. Perubahan itu berlaku sekiranya smartphone dan komputer menjadi alat yang kerap digunakan dalam kehidupan manusia setiap hari. 


Punggung yang membongkok dengan leher yang tertunduk disebabkan manusia pada zaman ini selalu menggunakan smartphone di mana-mana dan pada bila-bila masa yang akhirnya memberi kesan sampingan jangka panjang. 
"Kami membuat kajian dan meneliti pandangan ahli ilmuan yang lain mengenai masalah ini, sebelum menggunakan teknologi 3D untuk melakar gambaran manusia pada masa depan di mana bentuk tubuh badannya telah berubah disebabkan penggunaan smartphone, laptop dan teknologi lain secara konsisten," kata pihak Toll Free Forwarding yang dipetik dari Geo News. 


Bukan itu saja, Dr Nikola Djordjevic dari Med Alert Help berkata, jika seseorang itu selalu memegang telefon akan menyebabkan ketegangan pada titik tertentu pada badannya yang disebut sebagai cubital tunnel syndrome. 


Manusia di masa depan juga mungkin mengalami masalah 'smartphone elbow' di mana lengan akan berubah 90 darjah secara kekal dengan posisi tangan yang khas ketika menggunakan telefon. 


"Menahan siku terlekuk pada waktu yang lama sambil memegang telefon dapat meregangkan saraf di belakang siku dan memberi tekanan kepadanya," kata Dr Djordjevic. 


Dan apa yang paling mengerikan adalah, tengkorak manusia pada tahun 3,000 diramal akan menjadi lebih tebal, tetapi otaknya semakin mengecil. Kelopak mata pun bertambah yang dijangka mampu menahan pancaran cahaya berlebihan. 


"Manusia dapat mengembangkan kelopak mata bahagian dalam dengan lebih besar untuk menghalang pancaran cahaya yang berlebihan atau lensa mata mungkin berkembang sehingga mampu menghalang cahaya biru tetapi tidak bagi cahaya panjang bergelombang tinggi seperti hijau, kuning atau merah," kata Kasun Ratnayake dari Universiti Toledo. 


Sumber: Geo News

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo