Slider

'Kami tidak mahu GPS bekerjasama dengan PN' - Baru Bian dakwa PN-PAS pentaksub perkaumanBekas Ketua PKR Sarawak, Baru Bian, menggesa Gabungan Parti Sarawak (GPS) menolak tawaran Perikatan Nasional (PN) dan PAS untuk bergabung membentuk Kerajaan Persekutuan, kerana parti berkenaan adalah pentaksub perkauman.


Baru Bian yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) juga tidak bersetuju dengan kenyataan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin yang baru-baru ini mengeluarkan kenyataan mendakwa wujud agenda mengkristiankan Malaysia yang ditaja oleh Pakatan Harapan (PH). 


Kenyataan Muhyiddin itu katanya bukan sahaja tidak benar, malah berbahaya kerana boleh menghasut orang Islam menentang penganut Kristian. 


"Orang Kristian di Sarawak menolak kenyataan ini dan kami tidak mahu GPS bekerjasama dengan PN dalam apa jua cara atau bentuk," katanya. 


Muhyiddin bagaimanapun menjelaskan, ucapannya telah diambil di luar konteks oleh pihak lawan untuk mencemarkan imejnya.


Tambahnya lagi, orang Sarawak masih belum lupa dengan kenyataan Presiden PAS Hadi Awang yang menghina Orang Asal Sarawak dengan merujuk mereka sebagai pengundi 'jahil bercawat'. 


Semalam, media juga melaporkan ada sebahagian ahli GPS sendiri yang kurang senang dengan keputusan pengerusinya, Abang Johari, yang membuat keputusan bergabung dengan PN tanpa berbincang dengan mereka terlebih dahulu. Ini kerana mereka bimbang parti PAS.


Pagi ini GPS mengeluarkan kenyataan pihaknya nekad mengemukakan cadangan penubuhan Kerajaan Persekutuan yang membabitkan gabungan PN, PAS, GPS dan GRS.


Sumber: Free Malaysia Today

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo