Slider

'Pemilik akaun Williamkhor87 telah ditangkap' - Cetus kenyataan provokasi terhadap YDPA, lelaki ditahan PDRMSejak semalam, tular gambar tangkap layar kenyataan seorang lelaki bernama William Khor (Williamkhor87) yang meminta rakyat bangkit dan protes terhadap institusi diraja. 


William didakwa berbuat demikian kerana tidak berpuas hati, namun tidak jelas lelaki terbabit berpihak kepada siapa. 


Kenyataan yang dimuat naik William bagaimanapun jelas adalah satu kesalahan besar kerana melakukan ugutan bunuh terhadap Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al Mustafa Billal Shah. 


Ramai netizen mengecam tindakan lelaki itu dan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan terhadapnya yang jelas telah mengganggu gugat ketenteraman awam di media sosial. 


Susulan kenyataan itu tular, satu sumber mendakwa suspek telah ditahan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam satu serbuan di Kajang. 


Menurut sumber, PDRM akan mengeluarkan kenyataan media berhubung penangkapan suspek. Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani memberi amaran kepada orang ramai agar tidak memuat naik sebarang kandungan atau hantaran yang boleh menimbulkan situasi yang mengancam keselamatan di media sosial. 


Ini berikutan PDRM telah mengesan beberapa kandungan sensitif yang menyentuh sensitiviti perkauman telah dimuat naik di beberapa platform media sosial susulan keputusan PRU15 pada Ahad. 


"PDRM memberi peringatan dan penegasan kepada semua pengguna media sosial agar mengekang daripada menyalahgunakan platform tersebut untuk menyebarkan kandungan bersifat provokasi yang boleh menyebabkan kegusaran awam. 


"Tindakan tegas di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Hasutan serta Kanun Keseksaan akan diambil terhadap mana-mana pihak yang cuba menimbulkan situasi mengancam keselamatan dan ketenteraman awam," katanya. 


Sumber: Twitter Hazri

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo