Slider

(Video) 'Sabar, saya akan buat keputusan secepat mungkin' - AgongJam dua petang sudah berlalu, rakyat masih menunggu keputusan Istana Negara untuk melantik Perdana Menteri ke-10 yang ditunggu sejak selesainya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) Sabtu lalu. 


Media setakat ini melaporkan kehadiran kenderaan Polis Diraja Malaysia termasuk helikopter di ruang udara pejabat kediaman Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim. 


Hal itu menguatkan lagi jangkaan bahawa Anwar Ibrahim akan diiringi ke Istana Negara dan bakal dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.
Di platform Twitter, netizen tidak melepaskan peluang untuk bertukar pandangan sehingga tweet yang membabitkan Agong, 10th Prime Minister, Anwar Ibrahim, Istana Negara, PM10, PH or PN, dan Mahiaddin trending di platform berkenaan. 


Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong ditemui media memaklumkan, "Saya tidak boleh dedahkan apa-apa kerana saya tidak nampak apa-apa. Sabar, terima keputusan rakyat, keputusan Ahli Parlimen dan keputusan Agong. Biar saya buat keputusan secepat mungkin". Turut tersebar di media sosial klip video pendek orang awam terserempak dengan Anwar Ibrahim yang kelihatan ceria seakan-akan mengatakan segala persoalan dan penantian rakyat akan terjawab tidak lama lagi. Dalam masa yang sama, beberapa pemimpin UMNO dilaporkan masih mengeluarkan kenyataan tidak akan menyokong keputusan BN bergabung dengan PH untuk membentuk Kerajaan Persekutuan kerana mahu berpegang kepada prinsip No Anwar, No DAP yang dilaungkan parti itu sebelum PRU15. 


Sehingga ke waktu ini, ramai ahli UMNO termasuk pemimpin kanannya berterusan mendesak Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi berundur segera.


Tidak kurang juga ada pemimpin UMNO yang lain berkata, mana-mana Ahli Parlimen BN yang tidak menyokong keputusan Presiden atau Pengerusi, disarankan untuk keluar dari parti itu. 

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo